Reportaže

Senad Petović – starine kao merak

by VIJESTI, Radomir Petrić | 13:03:2017 | 11:34:10

Nije školovani etnolog, arheolog, ni istoričar umjetnosti, ali to ne smeta Senadu Petoviću (46) da za “svoju ljubav i merak” pasionirano ispituje i baštini tradiciju i prirodnih ljepota rodnih Mrkojevića i cijelog barskog kraja.
 
Predstavljajući sebe prije svega kao ljubitelja prirode, Petović kaže da svaki slobodan trenutak, mimo brige o porodičnim maslinjacima, provodi u brdima i planinama između mora i Skadarskog jezera.
 
Njegova pasija je odnedavno dobila i treću dimenziju - Senad je nedavno napravio vjernu maketu najstarije kuće - kule u Mikulićima.

 
“Sagrađena prije puna tri vijeka, prva na sprat u Mikulićima, ta kuća rođaka moje majke počela je da se urušava i ja sam pokušao da je na svoj način sačuvam od zaborava. U razmjeri sam izradio sve detalje, vrata, prozore, puškarnice...”, priča za “Vijesti” Senad koji živi u barskom naselju Čeluga, a rodom je iz Kunja u Mrkojevićima.
 
Ni svom zavičaju “restauratorski” nije ostao dužan - rekonstmisao je najstariju kulu Kunja, “odbrambeno-stambeni objekat na tri sprata”, čiji su kameni zidovi debeli 80 centimetara.
 
Kaže da su zidovi 300 godina starog monumentalnog zdanja spašeni od potpunog obrušavanja, a krov će morati da čeka neku drugu priliku.

 
Okušao se i u enterijeru - obnovio je unutrašnjost ujakove kuće u Petovićima, koja sad u starom ruhu prima mještane na sjednike.
 
“Potrudio sam se sa rođacima da u njoj sve bude autentično, baš kao i kada je sagrađena. Velika soba, ogromni dnevni boravak, bila je mjesto u kojem se i spavalo, i jelo i družilo. Obnovili smo veliki stari odžak, crepulje... Popravili propali pod. Volim da sačuvam starinu, to je dio moje kulture i tradicije, generacije su se na tim mjestima podizale. To stvara poseban osjećaj, a i obavezu da se sačuva od zaborava i zuba vremena”. On preporučuje Baranima da čuvaju starinu, obnove sela i upoznaju svoj kraj, jer “imamo divno zaleđe, fantastične ljepote”.
 
Petović kaže da u svemu što radi sigurno ima prostora i za turističku valorizaciju, jer je zaleđe obale  netaknuta priroda.

 
Osim zidina, obnavlja i međe i maslinjake održava stari porodični maslinjak sa 20 drevnih stabala, u kunjama je podigao novi od 100 sadnica i obnovio stari sa sedamdesetak.
 
“Može se živjeti od maslina, ali treba čekati”. Čekanja nema kad zasja sunce, tada se senad sprema za planinu. Kreće nerijetko i sam i kaže da se svi u gradu oduševe kada vide fotografije. Priča da tada svi požele da mu se pridruže, ali da, kada ih pozove, “odjednom svi imaju rabote". Izuzetak su, ističe, Erki Marunović i Neno Vuletić.