Intervju

Petnaest godina od najmlađe Miss Crne Gore do žene i majke

by Željko Milović / Portal Analitika | 20:06:2015 | 12:12:57

Najmlađa proglašena miss Crne Gore ikada bila je Baranka Ana Pejović. Tu laskavu titulu osvojila je prije tačno petnaest godina, juna 2000. godine, sa navršenih 16 godina i 11 mjeseci. Uslijedile su naslovnice, modne revije, editorijali, ali je sve to ostalo po strani kada se odlučila da završi fakultet, a potom uda i podiže djecu. Danas kaže kako je to fina priča iz prošlosti, ali da se izuzetno raduje novom životu, i uživa u ulozi majke.

“Počelo je tako što me mama upisala u Školu manekenstva u petom razredu osnovne škole, jer sam, po njenoj priči, imala ružan hod. Pomislila je da je to najbolje rješenje kako bih naučila pravilno držanje tijela. Ipak si djevojčica, govorila je”, sjeća se Pejović.

Sve je dobilo ozbiljniju notu kada je 1999. agencija “Ellite Model Look” prvi put došla u Crnu Goru u potrazi za “Ellitovim licem godine”. Pobijedila je danas najpoznatija crnogorska manekenka Marija Vujović, a petnaestogodišnja Ana osvojila je četvrto mjesto i angažman u Italiji kao zaštitno lice poznate kozmetičke kuće.

“Počela sam sa kursom koji je trajao tri mjeseca. Međutim, u međuvremenu sam dobila ugovor na kome je pisalo da u Italiji moram biti od tri do pet godina, pa se to mojim roditeljima nije svidjelo, s obzirom da sam bila još dijete, a oni nisu mogli da me prate jer su imali poslove u Crnoj Gori. Bila sam ljuta na njih, durila se, ali sada shvatam kako nisu bili u situaciji da idu sa mnom, nije se moglo”, kaže Ana.


Nakon godinu i po dana, uslijedio je izbor za Miss Crne Gore, prvi nakon desetogodišnje pauze. I lokacija održavanja takmičenja je bila idealna, njen grad. “Vidjela sam reklamu na televiziji, i nisam bila puno oduševljena, drugi su me nagovarali. Nisam još imala 17 godina, ni vjerovala da mogu pobijediti. Pa, ipak, kada su na kraju izgovorili moje ime, milion stvari mi je prošlo kroz glavu, a sjećam se da sam čula moju baku i mamu kako vrište iz publike”, sjeća se Ana.


Naredna stepenica bio je izbor za Miss Jugoslavije, ali su za to bile potrebne pripreme: “Poveli su me za Grčku, radila sam revije za njihove poznate dizajnere, imala svaki dan slikanje, uz dijete, jake treninge, školu glume, bontona i pravilnog držanja tijela, bilo je jako naporno. Sam izbor za Miss Jugoslavije je protekao jako dobro, dobila sam titulu najfotogeničnije cure, pa su relativno brzo uslijedili pozivi za naslovnice”.

Anin menadžer Aleksandar Dado Jovanović je predložio da napusti “Ellite” i pređe u “Fox”, što joj je donijelo naslovne strane i editorijale za tzv. porodične časopise, “Praktiku”, “Bazar”. Dugo je radila sa fotografom koji se proslavio izradom muzičkih spotova Dejanom Milićevićem: “Bilo je to baš čudno iskustvo, jer sam se morala slikati u nekim haljinama sa djecom - pravili su od mene majku, a imala sam samo 17 godina. Doduše, bio je to dobro plaćeni angažman”.

Imala je Ana ugovor sa “Scandinavia Fashion show”,radila za “Liscu” 2004. u Švedskoj i 2005. u Norveškoj, kataloge, billboarde, revije i sajmove kozmetike, editorijale za strano tržište, za firmu “Chanel”, kao hostesa na televizijama u emisijama zabavnog karaktera... Učestvovala je i u izboru za Miss Sirene of the World 2005. i tamo ponijela titulu Miss Photogenic of the World, bila zaštitno lice “Stolichnaya” votke i beogradskog dizajnera Milana St. Markovića...


A onda se bivša Miss Crne Gore okrenula studiranju, pokušala da pomiri posao i fakultet, ali je to teško išlo. Odlučila se za ovo drugo, i završila Visoku školu strukovnih studija, odsjek finansije u Beogradu, sa prosječnom ocjenom – 10! Posljednju reviju je odradila u Ulcinju na “Fashion Connection Show 2009.”


“Lud je to ‘sport’, samo najjači opstaju i zato sam pobjegla na neki način. I nije mi žao. Zavisi dosta i od toga kakva si osoba i kako se postaviš prema ljudima oko tebe. Moraš biti disciplinovan i fokusiran. Ako imaš dobru firmu iza sebe, i jaku ličnost, ne možeš da omaneš. U suprotnom, progutaju te. Ja lično nisam imala nepristojnih ponuda, ali gledala sam svašta, toga prosto ima, ali ne samo u modelingu, već u svakom poslu. Bilo je cura koje su jurile za većom ‘pažnjom’ nego što su imale. Ja sam ciljala više na uspjeh, a ne na novac, i iza sebe imam vrlo ozbiljnu priču vezanu za modu, jer sam mogla da biram. Ima cura koje na žalost ne mogu, pa prosto srljaju u svašta, i vjeruju svima samo da budu dio te priče”, kaže Ana.

Potencira kako nikad nije prihvatila neki angažman, a da se nije posavjetovala sa roditeljima. “Nisam bila glupa, ali prosto nisam željela da dođem u situaciju da plačem sama u drugoj državi. Uvijek sam pričala sa roditeljima. Gdje god sam trebala da idem, da zovem ljude, da se dogovaram, da nađem menadžera, sve su me oni finansirali, svojim radom, nisu bili funkcioneri, ni bogataši. Bili su mi najveća podrška, iako su na početku karijere bili ljuti i nezadovoljni mojim izborom. Nisam imala momka mafijaša, starijeg ljubavnika ili slično, sve je njihova zasluga”, objašnjava Ana.


Posljednje tri godine, biva Miss Crne Gore je u braku sa ulcinjskim rock pjevačem Adrianom Lulgjurajem, bivšim solistom nekoliko crnogorskih bendova, vokalom koji je predstavljao Albaniju na “Eurosongu” 2013. godine. S njim ima dvoje djece – dječaka i djevojčicu. Nije joj, kaže, teško što je muž u prvom planu, i što je svjetla pozornice prepustila njemu.

“Kada smo se upoznali, on je već bio poznat. Oboje smo znali kako da se ponašamo i da funkcionišemo kao par, iako je on bio okružen stotinama žena. Kada je trebao da ide na Evroviziju, podržala sam ga. U svemu što radi, ja sam tu da mu čuvam leđa i da ga bodrim. To što nisam više zastupljena u javnom životu i medijima, to sam ja željela, ali vjerujem da mi je muž poslat da bi živjeli svi svoj san. I ja i on. Radujem se novom životu, i uživam u ulozi majke, a voljela bih da iskustvo i znanje prenesem na mlade, koji žele da se bave ovim pozivom, koji nije nimalo jednostavan, ni lak, jer zahtjeva puno odricanja”, zaključuje Ana Pejović Lulgjuraj.