Sport

Bar ima pet olimpijaca u Riju

by Željko Milović | 04:08:2016 | 22:47:22

Ove godine u Riju, Bar predstavlja pet olimpijaca: Majda Mehmedović – rukometna reprezentativka Crne Gore, Vlatko Đonović – trener rukometašica, Silvija Popović (djevojačko Radović) – odbojkaška reprezentativka Srbije, Goran Stojanović - rukometni golman Katara i Željko Todorović – trener reprezentacije Turske u streljaštvu.
 
MAJDA MEHMEDOVIĆ

U “Budućnost” je došla iz Bara sa 14 godina i vremenom je postala jedno od najboljih lijevih krila svijeta. Sa njom je dva puta osvojila Ligu šampiona, kao i Kup pobjednika kupova, te šest titula u Regionalnoj ligi i mnogo trofeja u Crnoj Gori. Sa reprezentacijom Crne Gore je bila olimpijska vicešampionka u Londonu u avgustu 2012. godine, a četiri mjeseca kasnije u Srbiji je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu.

Mlada Baranka ima i bronzu sa Mediteranskih igara u Peskari 2008. godine. Svojevremeno je proglašavana za najbolje lijevo krilo Evrope u juniorskom uzrastu. Maja ove godine je potpisala za “CSM Bukurešt”.

VLATKO ĐONOVIĆ

Rukometnu igračku karijeru započeo je u RK “Mornar”, odakle je nastavio u RK “Budućnost”, “Dinamo”, "Vojvodina”, sve do "Crvene Zvezde".

Postao je trener prve ekipe RK “Mornar” 2007. godine, sa kojim je igrao treće kolo Challenge kupa, nakon čega je uvršten u stručni štab muške seniorske reprezentacije Crne Gore na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj. Kao trener golmana 2008. godine postao je član stručnog štaba ŽRK “Budućnost”, kao i član stručnog štaba ženske juniorske i seniorske reprezentacije Crne Gore. S reprezentacijom je osvojio srebrnu olimpijsku medalju u Londonu 2012. i najsjajnije odličje sa Evropskog prvenstva u Srbiji iz 2012. godine. Sa ekipom “Budućnosti” dvaput osvojio Ligu šampiona.

SILVIJA POPOVIĆ

Kćerka fudbalera “Budućnosti”, “Zete”, “Luke Bar” Jagoša Radovića, karijeru je započela u “Luci Bar”, a nakon toga je prešla u beogradski “Poštar 064”. Tri godine je provela u “Rabita Baku” u Azerbejdžanu, da bi potom postala član "Voléro Züricha” u Švajcarskoj, sa kojim je osvojila treće mjesto na Klupskom šampionatu svijeta i bila proglašena za najboljeg libera.

Za seniorsku reprezentaciju Srbije debitovala je 2009. godine, a sa njima je osvojila i zlatnu medalju na Evropskom šampionatu 2011. u Srbiji i Italiji.

GORAN STOJANOVIĆ
 
Proslavljeni rukometni golman je karijeru počeo u Baru, u “Mornaru”, zatim je nastupao za “Lovćen”, jednu sezonu je bio u “Grashopers Cirihu”, da bi zatim pet sezona nosio dres “Gumerzbaha”, gdje je postao legenda kluba i donio im dva EHF Kupa, te jednom osvajio domaći Kup. Više od deset godina branio je za reprezentaciju Crne Gore.

Od 2011. godine Stojanović branio je gol “Rajn Nekar Levena”, a od 2013. je u Kataru. Primio je tamošnje državljanstvo i postao član super ekipe koja se prvi put kvalifikovala za Olimpijske igre. Redovno pomaže rukometni sport u Baru. 


ŽELJKO TODOROVIĆ

Od 1990. do 2012. godine bio je trener ili selektor (olimpijskih) streljačkih reprezentacija Danske, Francuske i Italije, od 2011. do 2012. lični trener Jasne Šekarić, od 2013. do 2016. selektor reprezentacije Finske u olimpijskim pistoljaškim disciplinama, a od 1. januara ove godine trener je olimpijskog tima Turske. Ovo mu je sedma olimpijada. Njegovi puleni ostvarili su jedan svjetski rekord, dvije medalje sa olimpijskih igara, devet medalja sa svjetskih i 32 medalje sa evropskih šampionata, uz 28 medalja sa svjetskih kupova. 

Od 1997. je predavač na ISSF Akademiji (International Sport Shooting Federation), a od 2009. direktor te akademije, sa sjedištem u Minhenu. Proglašen je 2015. godine počasnim doktorom nauka državne Akademije za fizičko obrazovanje i sport Azerbejdžana. Vlasnik je i direktor Streljačkog kluba ”Mornar”.