Sport

Trčali u čast Vojina Radovanovića

by Dnevne novine | 25:06:2015 | 12:41:32

Daleke 1937. godine istrčao je 21 kilometar od Bara do prevoja Sutorman, a skoro osam decenija kasnije veterani su simpatičnom akcijom potvrdili da ga nijesu zaboravili - u znak sjećanja na prvog crnogorskog maratonca Vojina Radovanovića sportsko-rekreativno društvo veterana “Milenijum” organizovalo je trku na lakšoj dionici, nizbrdo   Sutorman - Virpazar u dužini od oko 14 kilometara.
 
Trku nazvanu prvi Trofej “Vojin Radovanović” istrčali su Zorica Krivokapić, Nada Miladinović, Veselin Petrušić, Velimir Ćorović, Spaso Paloski, Željko Milićević, Milan Vujičić, Željko Milović i Petronije Zdravković, i svi su nagrađeni zlatnim medaljama i diplomama.
 
“Na ovaj način sjećamo se podviga hrabrog gorštaka Vojina Radovanovića, iz sela Dučići, iz plemena Kuči nadomak Podgorice. On je u septembru 1937. u opancima dionicu dugu skoro 21km od Bara do prevoja Sutorman istrčao za minut i po brže od voza, populamog Ćira. Pobijedio je mašinu, a njegov podvig zabilježile su novine u Cmoj Gori, Italiji, Francuskoj i Grčkoj" ističe direktor trke Dragan Nikić, sportski direktor DSR “Milenijum” i jedan od utemeljivača i predlagača ove trke.
 
Nikić je izrazio nadu da će ova sportska manifestacija naći mjesto u kalendaru takmičenja.