Mozaik

Etno muzikom i folklorom otpočeo Novogodišnji hepening

by Nemanja Janković, photo by Anto Baković | 29:12:2017 | 10:55:49

Tradicionalna manifestacija koju potpisuju TOB i Opština Bar, “Barski Novogodišnji hepening 2018”, zvanično je otvorila petodnevne muzičke programe u našem gradu. Na ukrašenom Trgu Vladimira i Kosare, organizatori su se odlučili za veče etno i folklornog zvuka.

 
Program su otvorili “čuvari mediteranskog muzičkog duha Bara” - Klapa Jedinstvo... “Bila nam je velika čast da baš mi otvorimo ovogodišnje izdanje. Vrijeme nam je išlo na ruku, iako smo se pribojavali kiše. Publika je čila dvije naše autorske numere ‘Karneval’ i ‘Vratio se barba’”,  rekao je rukovodilac klape profesor Ljubomir Marjanov.

 
U nastavku programa, uz ovacije barske publike koja je svaki nastup nagradila aplauzom, nastupila je srednja folklorna grupa KUD “Jedinstvo”. “Za nas nema odmora, a rado smo se odazvali pozivu TOB da nastupamo na ovoj svečanosti”, kratko je prokomentarisao Ognjen Vučević.

 
I za KUD “Sveti Jovan Vladimir”, koji postoji deset godina, ovo je bila prilika da se lijepim koncertom u ovoj godini oprosti od barske publike. “Nastupili smo na svakoj većoj manifestaciji u Baru, a tako je bilo i ovoga puta. Mislim da je i publika uživala. Nama je velika čast da da budemo dio ovog lijepog projekta”, istakla je Ljubica Davidović.

 
A aplauz nije izostao ni za članove FA “Rumija” koji ove godine obilježava jubilej - pet godina postojanja. Oni su sjajnom koreografijom zagrijali Barane i njihove goste... “Tu smo za sve što je lijepo u našem gradu, a ova manifestacija to jeste. Pribojavali smo se lošeg vremena zbog naših najmlađih članova, ali je sve proteklo u najboljem redu. Nadam se da je i publika uživala“, rekao je Dražen Kaljević.

 
Dva posljednja nastupa tokom prve večeri bila su rezervisana za nastupe muzičkih sastava po kojima je Bar prepoznat. Sa hitovima “Još ne sviće rujna zora”, te obradom “Niđe tako vedrih noći”, Muzički sastav “Luča” je goste zabavljao u okviru polučasovnog mini koncerta. “Trudili smo se da gosti večeras čuju neke od tradicionalnih pjesama našeg melosa, u nešto drugačijem aranžmanu. I uspjeli smo u tome. Svaka čast organizatorima na odličnoj ideji”, kazala je vokal ovog sastava Jovana Vukazić.

 
Prvo veče u svom maniru je zatvorila “Etno Grupa Zora”, koja je u punom sastavu sa prepoznatljivim hitovima sa prvog albuma, zabavljala sve prisutne... “I na ovaj poziv organizatora smo odgovorili sa puno lijepih emocija, koje smo pokušali da prenesemo i na sve koji su bili na Trgu. Svima želimo srećnu i uspješnu predstojeću godinu, a što se nas lično tiče - plan je objavljivanje drugog albuma”, istakla je Olgica Kovalenko.

 
Program se nastavlja večeras, nastupima barskih muzičara. Na trgu će pjevati Anđela i Slađana Janković, Haris Babaić, Ibrahim Mekić, Savo Perović, Alen As, Orkestar Omera Hodžića i Dino Beharović. Na Trgu Vladimira i Kosare je postavljeno 26 štandova sa raznovrsnom ponudom, od kuvanog vina do njeguških kobasica. Program i druge večeri počinje od 19:00.