Mozaik

Noć vještica proslavljena u Baru

by Darija Marđokić | 01:11:2017 | 13:37:06

Posljednjeg dana oktobra kod nas se odavno već ne slave samo Sveti Luka i Sveti Petar Cetinjski, već mlađa populacija sve više praznuje Noć vještica – Halloween.
 
Ovu tradiciju u Baru je započeo Folklorni ansambl “Rumija” koji je do 2015. godine pravio maskenbal na trgu. Međutim, od tada nije bilo organizovanog maskenbala na Trgu Vladimira i Kosare. Najmlađi su se, ipak, maskirali kao vještice, kosturi, duhovi, vampiri i sve ostalo što djeluje zastrašujuće, obilazili grad i zgrade u kojima žive.

 
Jedino mjesto koje je organizovalo maskenbal za Halloween (za starije) u gradu bio je “Dublin pub”. Gosti su i više nego ozbiljno shvatili ovu zabavu, pa  su maske bile originalne – likovi iz “Matrixa”, grof Drakula, Viking, Kruela De Vil, Braveheart, Frida Kalo, ali i zombiji, tamničari, dželati, medicinske sestre, bebe, gepardi…
 
Ipak, najbolju masku je, prema odluci vlasnika lokala, Ivice Vukosavovića, imao Andrija Vujošević, koji je bio Viking. Pored novčane nagrade, dobio je i flašu posebne rakije i čašica koje su bile dizajnirane u duhu Halloweena.

 
“Dublin pub” već godinama unazad obilježava Noć vještica.
 
Inače, Noć vještica je svetkovina koja se obilježava 31. oktobra, noć uoči praznika Svih svetih prema zapadnohrišćanskoj tradiciji. Predstavlja početak trodnevnog obilježavanja Allhallowtide, vrijeme u liturgijskoj godini posvećeno sjećanju na mrtve, uključujući svece, mučenike i sve vjernike.

 
Vjeruje se da većina tradicija vezanih za Noć vještica potiče od keltske svetkovine žetve koji možda ima paganske korjene, prvenstveno u keltskoj svetkovini Samajn, i da je ova svetkovina hristijanizovana kao Noć vještica. Neki akademici, međutim, podržavaju stav da je Noć vještica nastala samostalno kao isključivo hrišćanski praznik.

 
Najčešće aktivnosti koje obilježavaju ovaj praznik su: kostimirane zabave, pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča. Djeca idu od vrata do vrata, traže slatkiše i uzvikuju „trick or treat“ („smicalica ili poslastica“). Irski imigranti su verziju ove tradicije prenijeli u Sjevernu Ameriku u 19. vijeku.