Kultura

VIDEO: Presjek crnogorske likovne scene

by Vesna Šoškić | 20:07:2016 | 12:30:00

Likovni segment Barskog ljetopisa u galeriji "Velimir A Leković" otvoren je izložbom "Presjek crnogorske likovne scene", projekat Ministarstva kulture i Centra savremene umjetnosti, nastao pod pokroviteljstvom Vlade, povodom desetogodišnjice obnove nezavisnosi i 1000 godina državotvornosti Crne Gore. Izložbu je otvorio Nenad Šoškić, direktor Centra savremene umjetnosti.
 
 
Selektorka postavke, istoričarka umjetnosti Žana Filipović napisala je “da je ova izložba dostojna prilika da se podsjetimo na vrijednosti koje obilježavaju crnogorsku kulturu i njen identitet”.
 
“Svi predstavljeni autori i njihovi radovi dio su jednog saglasja, jedne simfonije (slikati znači komponovati). Dio su Crne Gore i njene, do dan-danas, neodgonetnute prirode”, kazao je mr Milun Lutovac, upravnik galerije "Velimir A Leković", koji je istakao da nije bilo boljeg projekta da počne likovna priča Barskog ljetopisa u galeriji.

 
“Ovdje je jedna velika kreativna energija. Pojedinačna poetika svih učesnika je samo dokaz da se formira likovnost Crne Gore na jedan neobičan način. Mogu vam reći da se ispisuje jedna lijepa biografija te likovnosti u Crnoj Gori, samim tim što se ovdje pojavilo tridesetak autora i tek kada se sagledaju njihova djela, tek kada se vide njihove lične poetike, može se sagledati presjek likovne scene Crne Gore i može se doći do zaključka koliko je to snažno, koliko je to eruptivno, a opet je u saglasju sa jednom velikom idejom o kojoj govore svi- da je Crna Gora zemlja umjetnika, zemlja slikara i ja sam počastvovan što je Centar savremene umjetnosti Crne Gore izabrao da na početku Ljetopisa počnemo ovu priču", kazao je Lutovac.
 
Direktor Centra, Baranin Nenad Šoškić, koji se na izložbi predstavio zapaženom skulpturom "Danilo Kiš", naglasio je da su nastojanja organizatora bila da promovišu i približe umjetnost Crne Gore širokoj publici.
 
“Ovo je selekcija Žane Filipović. Morali smo angažovati istoričara umjetnosti , jer u Crnoj Gori ima puno umjetnika i slikara i nijesmo mogli preuzeti odgovornost da napravimo neki izbor, uslovno rečeno, koliko prostor, vrijeme i ostali tehnički uslovi dozvoljavaju. To je neki maksimalan kvalitet što se tiče stvaralaštva u zadnjih desetak godina. Naravno, ima umjetnika koji nijesu zastupljeni, a koji bi trebalo da budu na izložbi, ali ovo je, kao što sam rekao, jedan od mogućih izbora", kazao je Radio Baru i Bar infu, nakon što je otvorio postavku, Šoškić.

 
Među umjetnicima su: Krsto Andrijašević, Milivoje Babović, Anka Burić, Đeloš Đokaj, Zdravko Gagović, Mile Grozdanić, Nikola Gvozdenović, Filip Janković, Mihailo Jovićević, Dragan Karadžić, Boško Odalović, Tomo Pavićević, Pavle Pejović, Miki Radulović, Risto Radmilović, Nikica Raičević, Bane Sekulić, Slobo Slovinić, Vojo Stanić, Vojo Tatar, Rajko Todorović Todor, Uroš Tošković, Nikola Vujošević i Stanko Zečević.
 
Izložbu će, kao značajan državni projekat kojim je povodom jubileja, predstavljena crnogorska likovna scena, nakon gostovanja na Barskom ljetopisu vidjeti publika i u drugim gradovima Crne Gore, a na kraju će biti objedinjena kao jedna velika postavka u galeriji “Dado” na Cetinju.