Kultura

VIDEO: Multimedijalni program o Kišu

by Vesna Šoškić | 20:08:2015 | 15:29:37

U nizu zanimljivih događanja na XXVIII “Barskom ljetopisu” posebnu pažnju privukao je multimedijalni program posvećen jednom od najvećih pisaca sa našeg prostora, Danilu Kišu.
 
U sklopu obilježavanja 80 godina od njegovog rođenja, promovisana je knjiga “Izvod iz knjige rođenih” engleskog istoričara i pisca Marka Tompsona o  velikom piscu, otvorena izložba Kišovih crteža “Likovni izrazi Danila Kiša” u Zavičajnom muzeju, a u barskoj galeriji postavka plakata “Tajno lice knjige” Miluna Lutovca.

 
Mark Tompson, profesor na Kembridžu,istoričar, pisac i novinar, koji važi za dobrog poznavaoca prilika na Balkanu, objavio je do sada više knjiga, od kojih se neke bave i raspadom bivše Jugoslavije, a djelo o Danilu Kišu kritičari smatraju za najcjelovitiju studiju o poznatom piscu. Njegova fascinacija Kišom, kazao je, počela je prije trideset godina kada je pročitao Kiša na engleskom.
 
“Prevod nije bio odličan, ali dovoljno dobar da shvatim da je riječ o velikom piscu koji me dojmio intenzitetom svoje proze. Na mene su snažan utisak ostavili snaga i ljepota stila, gustina proze, politička strast, zagonetna priroda pripovjedaka - koje su istovremeno blistavo jasne i duboko misteriozne. Htio sam da saznam više o njemu i tako je počelo moje istraživanje, koje je trajalo dvadeset godina, o svakom detalju iz njegovog života, mjestima u kojima je živio, ljudima sa kojima se susretao”, kaže Tompson, koji ističe da je u knjizi uspio da pokaže koliko je Džejms Džojs i njegov “Uliks” uticao na Kiša.

 
Na pitanje što smatra najzanimljivijim u knjizi, što je zanimljivo, a možda nije ušlo u ovu knjigu, Tompson kaže: “Po završetku rada otkrio sam da je Kundera, koji je 80-ih godina živio u Parizu kada i Kiš, rekao uglednom francuskom kritičaru da je Kiš varvarin. To me zanimalo ne kao šala, već kao mogućnost da se iza toga u nekom smislu krije stav Centralne Evrope prema Balkanu, a moram dodati da za mene Kiš nije manji pisac od Kundere. Za mene je bilo značajno i to što sam dva puta posjetio selo u Mađarskoj gdje su se Kiš i njegova porodica krili u ratu, prije nego što je njegov otac odveden u Aušvic”, ističe Tompson.

 
Kiš je u svoje četiri knjige pisao o Crnoj Gori i Cetinju, gradu odakle potiče njegova majka i njena porodica, i gdje je proveo dio života.
 
“’Bašta i pepeo’, ‘Peščanik’, ‘Grobnica za Borisa Davidoviča’ i ‘Čas anatomije’, ali nedostaje cjelovita knjiga o Cetinju, gdje bi bila smještena radnja romana, koju je Kiš namjeravao da napiše, ali nije stigao”, istakao je Tompson.

 
“Djelo Marka Tompsona je biserna knjiga”, kazao je poznati crnogorski slikar i pisac Dimitrije Popović, koji je imao priliku da se sretne i druži sa Danilom Kišom, sa kojim ga je vezivala i dominantna tema njegovih djela - smrt.
 
“Tompson je koristio dokument na kreativan način, izvodeći elemente iz Izvoda rođenih. U knjizi otkrivamo složenu ličnost Danila Kiša, od njegovih dječačkih dana, teškog djetinjstva, čestih seljenja, vrijeme u kojem se Danilo formirao kao pisac. Velika hajka na pisca dio je njegove knjige ‘Grobnica za Borisa Davidoviča’, koju kritičari vide kao ‘Grobnicu za Danila Kiša’, a Tompson je u knjizi briljantno pokazao kako je pisac odolio svim napadima, ali i kako je ta borba ostavila traga na njemu”, istakao je Popović.

 
“Postoje knjige koje zavolite kao živo biće, kojima se divite kao božanstvu, postoje knjige koje se bave sudbinama umjetnika, ali postoje i sudbinske knjige koje osvajaju svojom magijom”, kazao je na promociji književnik Miraš Martinović, koji je i istakao da je “autor poput vještog alhemičara, od bezbroj podataka i detalja, milošću uobličavanja, za kojom je vapio Danilo Kiš, došao do tog rezultata na najbolji način. Tompson je uspio da dokument stvarnosti podigne na nivo fikcije i napiše, ne autobiografsku knjigu, nego literarno djelo, roman i antiroman, u kojem čitamo bajku o gotovo mitskom biću i saznajemo brojne informacije o njemu, ali i metafizičkim detaljima Kišovog života. Siguran sam, da je živ, da bi Kiš potpisao autorstvo ove knjige”, zaključio je Martinović.
 
Knjigu Marka Tompsona “Izvod iz knjige rođenih” izdala je beogradska izdavačka kuća "Clio”, čiji je urednik Zoran Hamović naglasio da je “bazirana na fascinantnoj objektivnosti, a dvadeset godina istraživanja pokazuju sa koliko je skrupula autor pristupio pisanju. Ona je veliki spomenik Kišu, ali i svima nama koji imamo potrebu da se identifikujemo sa literaturom koja je usisala sve ono što je imala jugoslovenska kultura”, kazao je Hamović.

 
Publika u Baru bila je u prilici da pogleda i izložbu crteža Danila Kiša, koji otkrivaju velikog pisca i kao kreativnog likovnog stvaraoca. Vladislav Kasalica, kustos Zavičajnog muzeja, koji je otvorio izložbu, istakao je da Kišove crteže “odlikuju neosporna likovna svojstva i kvalitet”.
 
Dio multimedijalnog programa na “Barskom ljetopisu”, posvećenog 80-ogodišnjici rođenja Danila Kiša, bila je i zanimljiva postavka plakata “Tajno lice knjige” i instalacija “Beketovo putovanje”, autora Miluna Lutovca.

 
“Tajno lice knjige je ono koje čitalac doživi na drugom jeziku, kada je knjiga prevedena. Ta magija prikazana je kroz likovnost na prvim stranicama knjige koje sam ilustrovao koristeći razne tehnologije”, kazao je Lutovac.
 
Knjiga Marka Tompsona o Danilu Kišu izazvala je novo interesovanje za Kišova djela na svjetskoj književnoj sceni, a njena promocija na Cetinju i “Barskom ljetopisu” dio je vraćanja duga velikom piscu.