Kultura

Od ponedjeljka novi TV festival

Izvor: Pobjeda | 21:10:2012 | 00:49:45

Internacionalni 17. TV festival Bar biće svečano otvoren u ponedjeljak veče, u 21 sat, ispred Dvorca kralja Nikole. Selektor festivala Aleksandar Bečanović, od prijavljenih 222 ostvarenja odabrao je 71 program iz 67 producentskih kuća iz 33 zemlje, koji će se od 22. do 26. oktobra takmičiti za Zlatne masline u pet festivalskih kategorija, kao i za najveće priznanje festivala – Grand prix.
 
Direktorica festivala Ljiljana Đinđinović, na konferenciji za novinare je kazala da će se u takmičarskom dijelu festivala po kategorijama nadmetati 11 programa kratkih TV formi, 13 igranih, osam iz oblasti ekologije i turizma, tri dječja programa i 36 dokumentarnih filmova. Đinđinović je takođe istakla da je novca za organizovanje festivala svake godine sve manje.
 
“Nastojimo u tim okvirima da uradimo što se više može. Prošle godine nam je to uspjelo, pa će nam vjerovatno uspjeti i ove godine, a sudeći prema broju prijavljenih programa, festival svake godine dobija na značaju” – kazala je Đinđinović.
 
Govoreći o pratećim programima manifestacije, umjetnička direktorica festivala Marija Perović istakla je specijalne goste koji dolaze iz regiona. Tako će se u okviru segmenta posvećenom glumačkim parovima u utorak, 26. oktobra, predstaviti Milena Dravić i Dragan Nikolić. Slavne glumce publika će imati priliku da vidi u Dvorcu kralja Nikole, gdje će biti organizovan razgovor sa umjetnicima. U četvrtak, 28. oktobra, pred publiku će izaći zagrebačko-beogradski glumački par, Judita Franković i Miodrag Krivokapić, kao protagonisti nove hrvatske serije koja će biti premijerno prikazana na TV festivalu u Baru. Posljednjeg dana festivala, 29. oktobra, predstaviće se mladi crnogorski glumci Sanja Jovićević i Momčilo Otašević, trenutno poznatiji kao glumački par iz serije “Budva na pjenu od mora”.
 
“Master Class” naziv je pratećeg segmenta koji će biti edukativnog karaktera, a rezervisan je prvenstveno za studente i sve one koji žele da saznaju nešto više o produkciji, režiji, drami i fotografiji. U okviru tog programa u utorak će prvi predavanje održati docent na Akademiji dramskih umjetnosti Zagreb, direktor fotografije i reditelj Branko Limta. Narednih dana u goste dolaze reditelj Mihailo Vukobratović i dramski pisac i profesor Stevan Koprivica.
 
Marija Perović je posebno akcentovala panel diskusije i okrugle stolove, od kojih će prvi biti na temu “TV arhivi pred izazovima budućnosti”. Pored predstavnika javnih servisa i televizija iz Crne Gore i regiona, učestvovaće i stručnjaci iz Francuske, koji su pomogli digitalizaciju i stvaranje televizijskih muzeja i arhiva u regionalnim i susjednim zemljama. Drugi okrugli sto biće organizovan na temu “Ostvarivanje i zaštita autorskog i srodnih prava u audiovizuelnoj umjetnosti”. Pored ova dva okrugla stola, na programu je i omaž Slavku Kovačeviću, dugogodišnjem predsjedniku Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore i jednim od najistaknutijih TV reditelja na ovim prostorima.
 
I ove godine će biti održan Regionalni Content Providing Market, kao svojevrsna berza televizijske produkcije, bez koje, kako je istakla Marija Perović, svi festivali nemaju perspektivu.
 
“To je mjesto gdje treba da se sastanu kupci i prodavci i vide regionalnu ponudu, a nadamo se da će ove godine doći i do prvih transakcija. Bar ima intenciju kao festival da se pozicionira kao regionalna baza, a za Market smo specifično vezani i imamo veliku želju da ga razvijamo… Tendencija i ideja je da objedinimo tržište bivše Jugoslavije, koje je nekad činilo 22 miliona stanovnika. Ovaj program će u narednim godinama tek dobijati na značaju” – kazala je Perović.

Pokrovitelj festivala je opština Bar, a Ministarstvo kulture je festival uvrstilo u “manifestacije od posebnog značaja”. Sve programe koji su ušli u zvaničnu selekciju crnogorska publika moći će da pogleda na specijalnom kanalu kablovske televizije Extra TV.
 
Sudeći prema programu, crnogorska produkcija biće predstavljena kroz dokumentarizam reditelja Vladimira Perovića, studentske filmove, kao i kroz jednu vrstu autorskih emisija vodećih crnogorskih televizija. Prema riječima umjetničke direktorice festivala Marije Perović, selektorima ne treba skretati pažnju da sve što je dio autorske produkcije iz Crne Gore treba da nađe mjesto na ovom festivalu.

“Naše televizije i naši stvaraoci, izuzimajući Vladimira Perovića koji je regionalno i svjetsko ime, moraju se potruditi da budu prisutni na ovom festivalu. On jeste specifičan zato što gledamo da izbjegavamo ono što su najjednostavnije i najkomercijalnije tv forme od kojih se živi. U tom smislu je konkurencija oštra, a naravno da smo specijalno orijentisani kao onome što dolazi iz Crne Gore” – kazala je Perović.