Kultura

Selektovani filmovi za TV festival

| 14:10:2012 | 14:38:20

Selektor 17. internacionalnog TV Festivala u Baru, filmski kritičar iz Bara Aleksandar Bečanović, odabrao je 71 program iz 67 producentskih kuća, iz 33 zemlje, koji će se od 22. do 26. oktobra takmičiti za Zlatne masline u pet festivalskih kategorija, kao i za najveće priznanje festivala – Grand prix.
 
U takmičarskom dijelu festivala po kategorijama nadmetaće se 11 programa kratkih TV formi, 13 igranih, osam iz oblasti ekologije i turizma, tri dječija programa i 36 dokumentarnih filmova.
 
Internacionalni petočlani žiri u sastavu: Svetlana Čirkova (Rusija), Rada Šešić (Holandija), Jeronimo  Molero (Španija), Gorčin Stojanović (Srbija) i Nikola Vukčević (Crna Gora) počeo je sa radom juče i odabraće najbolje filmove iz svake takmičarske kategorije. Na konkursu je prijavljeno 222 ostvarenja, od čega su 132 dokumentarna, 38 igranih, 14 posvećenih ekologiji i turizmu, osam dječijih i 30 kratkih tv formi. Za učešće na festivalu pretendovale su 162 televizijske i producentske kuće iz 71 zemlje.
 
U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg izdanja TV festivala Bar biće održan II Content Providing Market, 25. oktobra. Nakon prošlogodišnjeg zapaženog debitantskog nastupa na tržištu regiona, Market ove godine povećava i afirmiše saradnju i razmjenu, kao i predstavljanje proizvođača i distributera,  TV i medijskih kuća i agencija. Cilj Marketa je da promoviše regionalno medijsko tržište kao jedinstven prostor kojim treba da se prevaziđu uslovnosti pojedinačnih i malih tržišta.
 
Iz Direkcije TV festivala Bar kažu da su pripremili bogat prateći program i posebne segmente druženja sa zvijezdama filmske i TV produkcije i sa mladim glumcima aktuelnih TV hitova. Specijalni gosti biće glumački parovi ovogodišnjeg festivala - Dragan Nikolić i Milena Dravić, Miodrag Krivokapić i Judita Franković, Momčilo Otašević i Sanja Jovićević.