Kultura

O elektronskoj knjizi

| 14:10:2012 | 14:31:09

U Baru će krajem oktobra, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, biti organizovan okrugli sto “Klasična ili elektronska knjiga: za i protiv”. Organizatori su Kulturni centar Bar i Narodna biblioteka i čitaonica “Ivo Vučković”.
 
Riječ je o okruglom stolu koji se prvi put organizuje u našoj zemlji, uz učešće dvadesetak izlagača iz Crne Gore i zemalja bivše Jugoslavije, a sredstva za ovaj projekat odobrena su po Programu zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2012. godinu. Kako ističe Mila Čordašević, upravnica Biblioteke i koordinator Okruglog stola, “ovaj skup neće riješiti ovaj problem, ali će se kroz razmjenu mišljenja na lokalnom i međunarodnom nivou sagledati koje su to potrebe korisnika biblioteka”.
 
“Cilj ovog značajnog skupa je, kroz razmjenu mišljenja sagledati sudbinu knjige u doba elektronske komunikacije, kao i stvarne potrebe korisnika bibliotečko-informacionih usluga. Kako je tema aktuelna i veoma široka, ideja je da se položaj knjige u eri interneta razmotri sa različitih kulturoloških aspekata: bibliotečkog, izdavačkog, knjižarskog, medijskog i autorskog”, kaže Čordašević.
 
Ministarstvo kulture je Kulturnom centru Bar, odnosno Narodnoj biblioteci i čitaonici “Ivo Vučković” odobrio čak šest projekata za ovu godinu. U okviru njih, pri kraju je projekat izrade fototipskog izdanja i prenosa na elektronski medij poznate knjige Đurđa Boškovića “Stari Bar” iz 1962. godine, a u procesu pripreme ili rada su sprovođenje konzervatorskih mjera fonda starih i rijetkih knjiga, kao i na knjigama i ukoričenim časopisima publikovanim prije 1900. godine, obezbjeđivanje uslova za ponovni rad knjigoveznice, te doedukacija stručnog kadra u Narodnoj biblioteci i čitaonici "Ivo Vučković" u Baru.