Kultura

Završen 26. Barski ljetopis

| 25:08:2013 | 00:49:05

Koncertom “Pjesme i arije koje su osvojile svijet”, održanom u improvizovanom amfiteatru ispred Dvorca kralja Nikole na Topolici pred nekoliko stotina posjetilaca, zatvoren je ovogodišnji 26. festival “Barski ljetopis”.
 
Nešto više od sat vremena mnogobrojna publika je uživala u pjesmama italijanskog, napolitanskog, španskog, meksičkog, grčkog, ruskog i srpskog melosa.
 
Veče je otvorio tenor Slavko Nikolić, operski prvak i solista RTS, izvodeći “Chitarru Romanu” i “Santa Luciu” na italijanskom, da bi mu se nakon toga pridružila mecosopran Milica Popović, suptilno uvodeći prisutne u nježnije registre pjesmom “Je Ne Regrette Rien” iz repertoara Edith Piaf.

 
Tokom koncerta ovo dvoje vokala je za posjetioce priredilo muzičko putovanje svijetom, uz pratnju Miodraga Čolakovića za klavirom, i Petra Golubovića na mandolini, buzukiju, balalajci i gitari. Voditelje večeri bila je Aleksandra Paladin.
 
Muzičari koji su se okupili oko projekta “Pjesme i arije koje su osvojile svijet“ gostovali su već u stotinjak gradova širom Evrope, a posljednji nastup u Crnoj Gori bio je u Herceg Novom. U Sloveniji im je objavljen i CD za italijansko, holandsko, austrijsko i englesko tržište.