Kultura

Zbornik o paštrovskoj muzičkoj tradiciji primjer za ostale

| 12:11:2017 | 14:23:25

U okviru manifestacija posvećenih Programu zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore za 2017. godinu, sinoć je u budvanskoj Modernoj galeriji predstavljen zbornik radova o paštrovskoj i budvanskoj muzičkoj tradiciji “Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje”. U ovoj zanimljivoj knjizi, od Barana su svojim djelima zastupljeni Željko Milović (“Budvanske gitarijade 1967-1973”) i Trivo Zolak (“Zagorka Radulović: Muzika je moja ljubav”).
 
Osim njih, u knjizi je još dvadesetak autora, među kojima su i Vojislav Pantić, dr Zlata Marjanović, mr Ana Zečević, akad. Petar Vlahović, mr Dobrila popović, Vjera Nikolić, Natalija Zenović, mr Marko Rogošić... Zbornik potpisuju dr Zlata Marjanović, etnolomuzikološkinja iz Pančeva i Dušan Medin, arheolog i master menadžer u kulturi iz Petrovca.
 

Recenzentkinja Zbornika, mr Dobrila Popović, savjetnica za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo Ministarstva kulture ukazala je sinoć na značaj ove publikacije, brojne autore koji su u njenom stvaranju učestvovali, kao i širok obuhvat tema, kako iz domena muzike, tako i iz tome bliskih tema. Istaknuto je i da je ovaj Zbornik primjer kako i druge sredine treba da se odnose prema sopstvenom muzičkom nasljeđu.
 
Davor Sedlarević, spec. vaspitač tradicionalnih igara i pjesama ukazao je na značaj etnoloških, etnomuzikoloških i etnokoreoloških istraživanja nematerijalne kulturne baštine naše zemlje, potencirajući da je još uvijek nedovoljno istražena. Posebno je naglasio značaj višegodišnjih istraživanja muzičke tradicije Paštrovića i podsjetio na sopstvena iskustva i napore u cilju adekvatnog istraživanja, objedinjavanja građe i afirmacije narodnih igara i pjesama kolašinskog kraja, što je prošle godine i rezultiralo time da igre i pjesme iz Kolašina budu proglašene kulturnim dobrom Crne Gore.

Za izdavanje Zbornika, Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva na Programu zaštite i očuvanja kulturnih dobara CG za 2017. godinu je dobio sredstva od Ministarstva kulture, u suizdavaštvu sa Udruženjem Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak" i Društvom za kulturni razvoj "Bayo" iz Petrovca na Moru.