Kultura

VIDEO: Veče poezije i muzike u Dvorcu

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 10:11:2017 | 16:07:50

Program Zimske scene “Barskog ljetopisa” sinoć je nastavljen poetsko-dramaturškim projektom “Noć skuplja vijeka”, u kojem su učestvovali glumac Slobodan Marunović, vokalna solistkinja Mila Nikić i prof. dr Rade Amanović na gitari. Publika je u preuređenoj sali Dvorca kralja Nikole, čiji je enterijer lijepo osmišljen i prilagođen ovakvoj vrsti događaja, uživala u poeziji nekih od najvećih pjesnika Crne Gore, ali i obradi izvornih crnogorskih pjesama.
 
Svojevrsni "teatar poezije", naslovljen "Noć skuplja vijeka" nastao je kao još jedan umjetnički izraz koji uzdiže poeziju do univerzalnih i najviših vijednosti ljudskog duha.

 
“Kroz poeziju i u poeziji su nastala najveća djela civilizacije - od Homera, Šekspira, Njegoša, Getea, Miltona, sva ta velika djela su velika poezija. Poezija je jedan univerzum, nadgradnja čovjekovog duha, poezija je nadahnuće ljudskog duha, bijeg iz ovih profanih sfera, metafizička dimenzija života. Ono što ne možemo izraziti običnim riječima, običnim životom u nadahnuću pjesničkom je stvoreno... pjesnici su stvarali nove, bolje i ljepše svjetove od ovog u kojem živimo”, kazao je Slobodan Marunović koji je objasnio i kako je nastao ovaj projekat.
 
“Ja se dugi niz godina, pored osnovne vokacije - glumca u CNP i pored moje ljubavi i afiniteta prema pozorišnoj režiji - uradio sam 25 pozorišnih predstava, bavim i poezijom, to je moja prva ljubav... Dugo sam nastupao sa Slobodanom Kovačevićem, počeli smo još prije 40 godina, kao mladi glumac radio sam predstavu u ‘Dodestu’ sa Draganom Blagojevićem i ruskom glumicom Svjetlanom Smjehovnom, kada smo radili ‘Demona’ po poeziji Ljermontova... Kasnije sam se vraćao poeziji u raznim formama, jedna od tih je i večerašnji program sa profesorom Amanovićem i talentovanom Milom Nikić. Spojili smo izvornu narodnu poeziju, odnosno pjesmu i poeziju koja je baština naše duhovnosti i ovog crnogorskog prostora”, kazao je Marunović, a bili su to stihovi Njegoša, Dušana Kostića, Jevrema Brkovića, Lesa Ivanovića, Vita Nikolića, Ratka Vujoševića...

 
Za Slobodana Marunovića, kako je kazao Radio Baru i Bar Infu, nastup u Baru i na zimskom “Barskom ljetopisu” uvijek je poseban.
 
“Za mene je ovo bilo prelijepo veče u Dvorcu, na Barskom ljetopisu, čije sam jedan od osnivača i aktera. Imao sam 11 premijera na ovoj divnoj manifestaciji za koju me vežu najljepše uspomene. Sa te velike manifestacije nosim taj divni duh iz ovog divnog grada gdje imam puno prijatelja, na kraju i jedan mali stan, pa se Baru uvijek vraćam i rado boravim ovdje”, istakao je Slobodan Marunović, koji je srdačno na večeri pozdravio sve goste, ali i brojne svoje poznanike i prijatelje.
 
Prof. dr Rade Amanović koji je svirao na gitari na ovoj večeri, saradnik je na fakultetu umjetnosti Univerziteta Donja Gorica. Predaje popularnu muziku, teoriju muzike, istoriju džeza, rok muzike, ali i nastupa na mnogim koncertima u zemlji i inostranstvu, izvodeći klasičnu, popularni i džez muziku.

 
“Lakše je pratiti pjevače nego glumca, jer glumca kao što je Slobodan Marunović morate slušati i pratiti drugačije. Ritmički je to drugačije sa pjevačima i pjevačicama, ali dopunjujemo se i korigujemo od predstave do predstave”, kazao je profesor Rade Amanović.
 
Mila Nikić je vokalna solistkinja koja je poznata široj publici iz emisije RTCG "Let ka zvijezdama", u kojoj je 2013. godine osvojila prvo mjesto.
 
“Završila sam Ekonomski fakultet, odradila pripravnički upravo u Televiziji CG, sada sam na birou i pjevam. Volim da pjevam, to je moja prva ljubav i velika strast. Kada bih mogla, ja bih stalno pjevala i od toga živjela. Sada se aktivno bavim muzikom, često nastupam po klubovima, volim džez, soul, pop, idoli su mi Amy Winehouse, Aretha Franklin, Billie Holiday... Ovo večeras je bilo nešto drugačije, prvi put u ovakvom aranžmanu i sastavu nastupam, ali volim i naše izvorne pjesme. Stroje smo iz Danilovgrada, nadam se da smo dostojno  predstavljali naš grad i da su ljudi uživali. Ja jesam”, kazala je Mila Nikić.
 
Slobodan Marunović već večeras samostalno nastupa u Skoplju, zatim u Londonu, a prvi put narednog mjeseca imaće turneju u Argentini, Urugvaju i Peruu, dok će Zimska scena “Barskog ljetopisa” biti nastavljena narednog četvrtka izložbom akademskog slikara iz Bara Jakše Ćalasana.