Kultura

VIDEO: Prezentovani radovi likovne kolonije Biseri Spiča

by Vesna Šoškić; photo: Studio Petović; snimatelj Ivo Gojnić; montaža Adi Karađuzović | 29:10:2017 | 20:10:57

U sklopu “Kulturnog kalendara Sutomora 2017”, NVO Novo i ljepše Sutomore organizovala je međunarodnu likovnu koloniju “Biseri Spiča”, na kojoj su učestvovali umjetnici iz Crne Gore i zemalja okruženja. Završna izložba radova, nastalih u koloniji, priređena je u restoranu “Izvor”, koji je bio domaćin i sponzor ove umjetničke manifestacije.
 

Oživljavanje događaja iz kulture u Sutomoru, kao jedna od aktivnosti  NVO Novo i ljepše Sutomore rezultiralo je nizom manifestacija, među kojima je i umjetnička kolonija "Biseri Spiča". Učesnici, likovni stvaraoci, naslikali su djela inspirisana ambijentom i specifičnostima spičanskog kraja.
 
“Motivi koji okružuju ovo mjesto su fantastični i inspirativni za slikanje. Obilazeći ovaj kraj, shvatio sam da su more i ljudi jako povezani... stijene i kamen, sve te neobične i snažne biljke, takvi su i ljudi... sve je to jedan divan motiv svakome ko traga i pokušava da napravi nešto novo”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Zoran Suvajac Zograf iz Banja Luke, slikar koji najčešće radi akvarel, ali je poznat i po tzv. tehnici “grebanja”, koju slikari rijetko koriste.
 

U koloniji je bio i poznati slikar Goran Ćetković, prošlogodišnji dobitnik nagrade za slikarstvo ULUCG “Milunović, Stijović, Lubarda”, koji živi i radi u Sutomoru.
 
“Posjećivao sam dosta kolonija u zemlji i inostranstvu, ali svakako da mi je ova veoma značajna, jer se dešava u Sutomoru. Odmah sam se odazvao pozivu NVO Novo i ljepše Sutomore. Lijepo je da se dešavaju ovakve stvari. Sutomore može da bude prepoznatljivo i po tom likovno-kulturnom sadržaju, koji se može valorizovati i u turističke svrhe”, kazao je Ćetković.
 
Brunilda Lekunda je rođena u Albaniji, a Fakultet likovnih umjetnosti završila je na Cetinju 2003. godine. Živi i radi u italiji. Specifičnost njenog slikarstva upravo jeste opčinjenost prostorom i ambijentom.
 
“Ja sam počašćena što sam bila u ovoj koloniji. Prvi put sam pozvana na crnogorsko primorje da osjećam prirodu i prostor. Živjela sam na Cetinju, ali je potpuno drugačije kad dođeš ovdje, osjećaš primorski duh - palme, more,  sa terase hotela ‘Izvor’ je divan pogled. Upravo sa te terase nastala je prva slika na kojoj su more, nebo, palme, pijesak. Sam taj duh koji je žestoko crnogorski i primorski. Na drugoj dominira moj unutrašnji osjećaj doživljen ovdje, a treća je inspirisana takođe onim što sam vidjela sa jedne od terasa ‘Izvora’, kazala je mlada albanska umjetnica.
 

Selektor umjetničke kolonije bio je slikar Mijodrag Pekić Peko.
 

“Uspio sam nekako da sastavim zanimljivu ekipu, jer su mnogi pozvani bili zauzeti zbog predavanja na fakultetu ili u školama. Ovdje su bili Naod Zorić, Snežana Manasić iz Pančeva, Goran Ćetković, Brunilda Lekulda, Zoran Suvajac Zograf i ja. Za mene je Spič toliko inspirativan da već 20 godina živim ovdje i nemam namjeru nigdje drugo da idem. Kolege-slikari su bili začuđeni koliko ovdje ima divnih motiva. Zahvaljujem se velikoj i čestitoj porodici Petrović koji su nas ugostili, nadam se da smo im se bar malo odužili. Ja sam namjenski, iako slikam nešto drugo, naslikao ovdje masline, među kojima živim”, kazao je Pekić.
 
Izložbu je otvorio ljubitelj umjetnosti, publicista i rođeni Spičanin Vladimir Lukšić.
 
“Tokom proteklih sedam dana, šest uglednih slikara iz šireg regiona nalazilo je inspiraciju za svoju kreativnost u našem Sutomoru. Pored toga, bilo je zadovoljstvo navečer družiti se sa njima, slušati anegdote iz životne i likovne prakse, uživati u pjesmi i sentiš tonovima gitare. Ovo je prva likovna kolonija čiji je domaćin porodica Petrović, a s obzirom na uslove koje ona pruža umjetnicima, treba vjerovati da će ona postati tradicionalnom. Vlasnik restorana ‘Izvor’, Aleksandar Ćaki Petrović sa svojom suprugom, vrijednom i šarmantnom Ajlom, toliko lijepo i prisno, uz prebogatu trpezu slanih i slatkih domaćih specijaliteta (što nije mali izdatak), dočekuju i ispraćaju goste, da po tome nemaju premca na crnogorskom primorju. Oni i NVO Novo i ljepše Sutomore ovim svečanostima na maestralan način upotpunjuju i oplemenjuju kulturnu i turističku ponudu Spiča. Hvala im”, kazao je, između ostalog Vladimir Lukšić.
 

Ugledna porodica Petrović podržala je koloniju i brojne druge kulturne manifestacije u Sutomoru, želeći da i taj kraj dobije zasluženo mjesto na kulturnoj mapi barske opštine.
 
“Živimo u Sutomoru dugi niz godina i podržavamo svaku manifestaciju i ideju koja će doprinijeti valorizaciji i jednoj lijepoj promociji našeg lijepog Sutomora", istakao je Aleksandar Petrović.
 
Mijodrag Pekić uručio je Mikici Petroviću sliku Svetog Nikole, čiji slavu slave Petrovići, kao simboličan poklon i zahvalnost za srdačan doček i domaćinsko  posluženje.
 
“Kulturni kalendar Sutomora 2017” biće nastavljen narednog mjeseca, kada će poklonike umjetnosti okupiti i oplemeniti novi, zanimljivi događaj.