Kultura

Izložba Zlatka Glamočaka u Podgorici

by Vijesti, FOTO: Filip Roganović | 06:09:2017 | 11:09:39

Izložba akademskog umjetnika iz Bara Zlatka Glamočaka, “Božanstvena komedija”, otvorena je večeras u Modernoj galeriji u Podgorici. Crteži i skulpture umjetnika svjetske reputacije biće u galeriji do 25. septembra.
 
Istoričarka umjetnosti Petrica Duletić je, analizirajući Glamočakov rad kao predmet brojnih rasprava, osvrta i promišljanja, otvorila izložbu.

 
"Obilježja i značaj njegovog vajarstva za našu likovnu umjetnost zahtijeva sagledavanje u širokom spektru, od likovnih izraza do socijalnih i psiholoških interpretacija”, kazala je Duletić.
 
Impresije prisutnih najbolje su odali izrazi na licima pri upijanju emocije umjetnosti kojima "vrište" izloženi crteži i skulpture.

 
Neki od radova, kazala je Duletić, pripadaju "potresnoj figurativnoj grupi što je nastala tragom građanskog rata u okruženju, razaranja, mnogobrojnih žrtava i smrti".
 
Izložene su skulpture, te crteži nastalii tušem, ugljenom i kombinovanom tehnikom i svaki ističe stvarnost i surovost koji utiču na čovjeka i njegov opstanak.