Hronika

Tužilaštvo čeka nalaze stručnjaka

by Portal Analitika | 30:03:2013 | 00:24:07

Osnovni tužilac u Baru Milenko Magdalinić kazao je Portalu Analitici da Tužilaštvo čeka nalaze građevinskog i geološkog stručnjaka kako bi mogli da preduzmu naredne korake povodom nesreće tokom izvođenja radova u blizini hotela “Korali”, kada su dva radnika poginula, a tri povrijeđena.
 
“Stručnjaci su juče obavili uviđaj, vrši se vještačenje i čekamo njihov nalaz kako bi se odredili dalji potezi Tužilaštva”, izjavio je Magdalenić za Portal Analitika.
 
U tragediji koja se dogodila u utorak, na licu mjesta su poginuli Rušit Ibra i Ekrem Bitići. U barskoj bolnici su bili hospitaizovani povrijeđeni Sokolj Bitići, Aslan Dulaj i Mustafa Ibra, iz Prizrena, koji nijesu u životnoj opasnosti.
 
Iz Uprave za inspekcijske poslove je Portalu Analitika rečeno da je inspektor zaštite na radu utvrdio da smrtno stradali Rušit Ibra i Ekrem Bitići nijesu bili osposobljeni za bezbjedan rad na gradilištu, niti zdravstveno pregledani, ali su posjedovali sredstva i opremu lične zaštite na radu.
 
“Stradali Rušit imao je ugovor o radu na određeno vrijeme, a Ekrem nije bio zapošljen u skladu sa zakonom. Nezgodu je prouzrokovalo obrušavanje zemlje, a iskop je ranije izvršila firma ‘Aqua Lux’ doo Bar. Inspektor zaštite na radu donio je privremenu mjeru zabrane rada izvođaču radova ‘Kalamper’ doo Bar, sve dok se gradilište propisno ne obezbijedi”, saopštili su Uprave za inspekcijske poslove.
 
Inspektor ih je, u skladu sa zakonom, kaznio prekršajnim nalogom, dok o krivičnoj odgovornosti treba da se izjasni Tužilaštvo. Prema riječima tužioca Magdalenića, pregledana je dokumentacija u vezi sa izvođenjem radova.
 
“Mogu da potvrdim da građevinska dozvola postoji, to sam vidio u dokumentima. Da li je u redu posao projektanta i da li je geolog obavio svoj zadatak, odgovori su na stručna pitanja”, rekao je Magdalenić, dodavši da tek tada može odgovoriti da li je to propust struke ili je neki drugi razlog u pitanju.
 
“Moramo imati njihove nalaze, kako bi nam dali odgovor. Imate građevinsku dozvolu, izvođača radova, zemljane radove. To pitanje je prilično komplikovano. Recimo, posljednje izvođenje je bilo betoniranje, ali se nije srušio beton, nego zemlja. Prije toga nalaza mi zaista ne možemo ništa više reći”, objasnio je  Magdalenić.