Hronika

Ubistvo u Panteru na ponovno suđenje

by Dan | 20:03:2013 | 00:03:22

Apelacioni sud ukinuo je presudu akterima vatrenog obračuna u nekadašnjem kafeu “Panter” u Baru, u kojem je prije 19 godina stradao gost lokala Mitar Bošković.
 
Ponovo će se suditi Budimiru Peličiću iz Bara, osuđenom na jedinstvenu kaznu od 11 godina i šest mjeseci zatvora, zbog ubistva u pokušaju i teškog djela protiv opšte sigurnosti.
 
Prvostepenom presudom, koja je izrečena prošle godine, braća Željko i Goran Anđelić iz Bara, oslobođeni su optužbe jer su, po ocjeni suda, odbijali napad Peličića. I oni će se opet naći u sudnici.
 
Prvostepenu presudu izrekao je sudija Višeg suda Ratko Ćupić.
 
U pucnjavi u kafe-baru “Panter”, hicem iz pištolja koji je ispalio Peličić, usmrćen je Mitar Bošković. U presudi se navodi da je Peličić 25. novembra 1994. s umišljajem pokušao da ubije Željka Anđelića i pri tome, s umišljajem doveo u opasnost goste u lokalu.
 
Peličić je, kada je ušao u lokal, vidio Željka Anđelića da sjedi za šankom sa bratom Goranom i udario ga u glavu drškom revolvera. Zatim se izmakao nazad i iz revolvera ispalio više hitaca u pravcu Željka Anđelića, koji ga nijesu pogodili, ali je jedan metak pogodio Mitra Boškovića u predjelu lijevog pazuha. Pogođeni Bošković preminuo je usljed iskrvavljenja iz aorte i pluća.
 
U obračunu je lakše povrijeđen Nikola Kujović od raspadnutih djelova projektila koji je pogodio u šank. Željko Anđelić je oslobođen optužbe. On je, odbijajući od sebe istovremeni protivpravni napad Peličića, dok je sjedio za šankom i nakon što je primio udarac drškom revolvera u glavu, izvadio pištolj češka “zbrojevka” i, u međusobnoj pucnjavi, ispalio više hitaca, te pokušao da ubije Peličića.
 
Jedan od hitaca pogodio je Peličića u lijevu podlakticu, nanoseći mu tešku povredu, a drugi Milana Tišmu u desno koljeno, nakon čega se pištolj zaglavio.
 
Sud je Željka Anđelića oslobodio optužbe da je počinio krivična djela teško djelo protiv opšte sigurnosti i ubistvo u pokušaju. Goran Anđelić oslobođen je optužbe za izazivanje opšte opasnosti.
 
Apelacioni sud ukinuo je presudu da bi se u “ponovnom postupku otklonili nedostaci i donijela pravilna i zakonita odluka”. Ovaj sud naredio je i ponovnu rekonstrukciju događaja.