Protokol

Drobnič u Baru

| 15:06:2013 | 01:12:32

Predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević sa saradnicima danas se sastao sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori koje je predvodio ambasador Mitja Drobnič.
 
Na sastanku je razgovarano o izazovima sa kojima se Crna Gora suočava na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.
 
Predsjednik Pavićević upoznao je predstavnike Delegacije sa osnovnim karakteristikama grada i glavnim privrednim granama kao što su turizam, saobraćaj i poljoprivreda.
 
“Ulazak u Evropsku uniju nam je prioritet i nije samo obaveza Vlade da radi na tome, već i lokalne samouprave, kao i svih naših građana pojedinačno. Mi u Baru smatramo da smo dio Evrope, imamo prijateljske odnose sa Italijom, dobre odnose sa drugim zemljama EU, imamo čak i određena pobratimstva sa kojima često razmijenjujemo iskustva o načinu funkcionisanja lokalne samouprave” -istakao je Pavićević i zahvalio se Evropskoj uniji na donaciji dva patrolna broda.
 
Ambasador Drobnič je izrazio zadovoljstvo što se Crna Gora nalazi na dobrom putu za ulazak u Evropsku uniju.
 
“U planu imamo obilazak svih Opština u Crnoj Gori kako bi se upoznali sa situacijom u pojedinim opštinama i da bi stvorili sliku kako mi kao delegacija možemo da pomognemo da se Crna Gora što bolje pripremi za članstvo u Evropskoj uniji. Proces je tek počeo, sada smo u fazi vladavine prava gdje govorimo o promjeni ustava, o nezavisnosti sudstva, međutim treba imati u vidu kompletan proces i tek sada slijede faze koje će imati uticaj na Opštine. Za svaku državu važi da što prije napravi plan kako će na najbolji mogući način iskoristiti prednosti ulaska u Evropsku uniju” - naglasio je Drobnič.
 
Svrha posjete Ambasadora Drobniča Opštini Bar je učešće na panel diskusiji koja je organizovana u sklopu projekta “EU znači DA”, koji realizuje Delegacija EU u Crnoj Gori u saradnji sa NVO Eko Centar Delfin iz Kotora i NVO Novi horizont iz Ulcinja.