Protokol

Ambasador Turske u Baru

| 06:04:2013 | 01:07:35

Ambasador Turske Mehmet Nijazi Tanilir danas je bio u prvoj zvaničnoj posjeti Baru i sa predsjednikom Opštine Žarkom Pavićevićem razgovarao o mogućnostima za unaprijeđenje saradnje, naročito u oblasti privrede.
 
Na sastanku je istaknuto da su odnosi između Turske i Crne Gore veoma dobri, a da se sa obije strane radi na tome da se oni dodatno poboljšaju.
 
“Bar ima veoma važnu ulogu u razvoju odnosa naše dvije zemlje, to je grad koji je u Turskoj prepoznatljiv još od osmanskog doba. Postoji veoma veliki potencijal za saradnju u svim oblastima, a naročito u oblasti privrede. Mi smo spremni da ovdje dovedemo turske privrednike kako bi se neposredno upoznali sa svojim kolegama iz Bara i ispitali mogućnosti saradnje“ – kazao je Tanilir.
 
On je dodao i da Crnu Goru godišnje posjeti između  30.000 i 35.000 turista iz Turske, te da očekuje da će taj broj ubuduće biti mnogo veći.
 
Prvi čovjek barske lokalne uprave upoznao je turskog diplomatu sa osnovnim karakteristikama grada Bara, kao i sa razvojnim planovima lokalne uprave.
 
“Naš cilj je bio da stvorimo povoljan ambijent za razvoj privrede i privlačenje domaćih i stranih investitora. Već smo imali prilike da sarađujemo sa turskim kompanijama, a veoma smo zainteresovani da tu saradnju intenziviramo. Vjerujem da turskim investitorima može biti interesantna slobodna zona u okviru Luke Bar, s obzirom da nudi posebne pogodnosti za otvaranje proizvodnih pogona koji ne zagađuju životnu sredinu“ – rekao je Pavićević.
 
On je istakao i da je tokom posjete Izmiru, odnosno gradskoj opštini Bornova, koja je potpisala protokol o bratimljenju sa Opštinom Bar, delegacija lokalne uprave bila impresionirana njihovom slobodnom zonom i obimom poslovanja koji se tamo realizuje.
 
“Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da njihova iskustva primijenimo i u Baru“ – kazao je Pavićević.