Društvo

U Luci Bar predstavljeni Captain i Carica projekti

| 28:10:2016 | 10:52:02

U Luci Bar je održan skup čije su centralne teme bili “Captain” (Projekat vezan za putnički saobraćaj) i “Carica” (Projekat vezan za teretni saobraćaj) projekti.
 
Pored predstavnika Luke Bar, skupu su prisustvovali gosti iz Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Grčke, kao i predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva CG i Ministarstva vanjskih poslova, direktor Lučke uprave i predstavnik “Barske plovidbe”.
 
U ime domaćina Luke Bar, skup je otvorio Deda Đelović, direktor Sektora za razvoj i operativne poslove.

On je kazao da su ovi projekti nastavak dinamičnih međunarodnih aktivnosti Luke Bar usmjerenih na unaprijeđenje lučke djelatnosti. Izrazivši utemeljeni optimizam, Đelović je najavio nastavak realizacije svih projekata.
 
O projektu “Carica” govorio je Roberto Mancarelli, predstavnik vodećeg projekt partnera RAM. Sa odrednicama i dometima “Captain” projekta prisutne je upoznao Massimiliano Angelotti, koordinator projekta iz Italije.
 
Predstavnik Luke Rade Stanišić, glavni inženjer za međunarodne projekte, izlaganje je bazirao na učešću Luke Bar u “Ceptain” i “Carica” projektima, koji predstavljaju nastavak nekoliko projekta iz prethodnog perioda. Stanišić je naglasio da je budžet svih dosadašnjih projekata obezbjeđen i finansiran iz evropskih fondova. U sklopu njegovog izlaganja prikazan je i promotivni video snimljen u Luci Bar.
 
Boštjan Petelin govorio je na temu “Informativni sistemi u Jadranskim lukama”, a o razvojnim projektima u luci Ploče Svemir Zekulić.
 
Ispred Ministarstva inostranih poslova i evropskih integracija, Anita Beriša je prisutne upoznala sa IPA II programima prekogranične i transnacionalne saradnje.
 
Inače, u Luci Bar je za proteklih četrnaest dana sa jedanaest brodova pretovareno ukupno 101.569 tona tereta. Od toga je bilo 83.643 tone rasutih, 12.245 tona tečnih i 5.681 tona RO-RO i generalnih tereta.