Društvo

E-plus i Ferro stil u projektu Zavoda za zapošljavanje

by Darija Marđokić | 03:02:2016 | 18:43:42

Od septembra prošle godine, u saradnji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore - Biroa rada Bar i barskih privatnih preduzeća, sprovodi se više projekata kroz koje se otvaraju nova radna mjesta i “skidaju” nezaposlena lica sa evidencije biroa.
 
Komisija Biroa rada Bar je izvršila odabir poslodavaca i broj učesnika u projektu. Poslodavci su imali obavezu da obučavaju nezaposlene uz rad na šest mjeseci, a Zavod je za taj period refundirao zarade.
 
U ovom projektu učestvovali su i preduzeće za građevinske radove, d.o.o. D.O.O. „E-plus“, kao i firma „Ferro stil“, koja se, primarno, bavi proizvodnjom kovanih ogradi i kapija. Oni su dio projekta  “Stimulisanje zapošljavanja lica sa stečenim srednjim obrazovanjem“, za koji je Zavod raspisao javni poziv za poslodavce van javnih i državnih preduzeća.

 
Preduzeće D.O.O. „E-plus“ je osnovano 2008. godine  i bavi se prodajom materijala za završne radove u građevinarstvu.
 
U sklopu firme imaju maloprodajni objekat od 260 metara kvadratnih na atraktivnoj lokaciji i skladište od 400 metara kvadratnih.
 
U ovoj firmi trenutno je za stalno zaposleno 15 radnika, a tokom građevinske sezone javlja se potreba za većom radnom snagom.
 
„E-plus“ je krajem 2015. godine preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore obučilo jednog vozača viljuškara, koji je nakon obuke potpisao ugovor za nastavak rada u firmi.
 
D.O.O. „Ferro stil“ je osnovano 2002. godine, a njihovi kovani elementi su unikatni. Kako je firma rasla, širio se i proizvodni program, pa sada, osim kovanih ograda, proizvode i inox ograde, aluminijumske ograde sa staklom, tende... U „Ferro stilu“ trenutno je zaposleno 10 radnika. Kako je obim posla porastao, „Ferro stil“ je preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore obučio pet bravara, koji su nastavili da rade u ovom preduzeću, nakon isteka obuke.

 
Direktori ove dvije firme, Edis Škrijelj i Ilijaz Osmanagić, ističu da su ovakvi vidovi obuke, koji se sprovode u saradnji sa ZZZCG, obostrano korisni. „Lica sa evidencije Zavoda imaju šansu da kroz dodatnu obuku obuče i provjere svog budućeg radnika. Ovaj vid saradnje je podsticaj privredi i dobra je priprema za predstojeću građevinsku sezonu“, kazali su poslodavci za Bar Info.
 
Oni su ovim putem pozvali sve eminentne poslodavce da se uključe u ovakav vid saradnje sa ZZZCG.