Društvo

Vjernici SPC tradicionalno s badnjacima ispred Hrama

by Darija Marđokić | 06:01:2016 | 21:03:32

Na stotine vjernika Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve okupilo se danas u 15 časova ispred hrama Svetog Jovana Vladimira da tradicionalno naloži badnjake. Zapaljena su dva badnjaka: jedan kojeg su donijeli Crmničani i drugi koji je donio „vjerni narod Bara“, oba osveštana od strane mitropolita Amfilohija, koji je jutros služio liturgiju u hramu.
 

Prisutnima se obratio paroh barski Jovan Plamenac, istakavši da „badnjak, osim simbolike Hristove svjetlosti i beskrajne ljubavi, simboliše i slobodu”. On je naveo da “i danas ovo sveto drvo ima tu simboliku u našoj državi Crnoj Gori, simboliku slobode”, ali da “ona može biti ograničena našim glupostima”.
 
“Vlast izdajnička jedva čeka da vrata otvori pred našim krvnim neprijateljem, pred onim našim neprijateljem koji nas je ne tako davno bombardovao, zasipao bombama, otrovao. Na svakom koraku karcinom. Oni su nam to donijeli, posijali svojim bombama, svojim uranijumom, i nije im prvi put to da rade... Sad taj naš krvni neprijatelj stoji pred vratima naše kuće i čeka da mu otvorimo vrata. A šta on drži kod sebe? Vreću punu para, kao što ono drže šargarepu pred magarcem koji vuče taljige i kao Danajci koji darove donose na njihovim bisagama. U njihovim bisagama je ne samo tjelesno ropstvo, nego naša duhovna propast. Oni nama nose raspad porodice, oni nam donose ubistvo naše djece u utrobama majki, kroz abortuse i sredstva za kontracepciju, donose nam rijaliti kulturu odnosno antikulturu zapada. Donose sve što je protivno, što je suprotno hrišćanskim vrijednostima života, što je suprotno Jevanđelju, što je suprotno našem biću, onome na čemu smo mi sazdani, na čemu mi postojimo. To oni nama donose i sada budimo oni koji će da kažu ne, nećemo da uđemo u svoju propast. Ili ako budemo morali da uđemo, mi ćemo da kažemo da to ne radimo svojom voljom”, rekao je Plamenac.
 
On je pozvao vjernike da podrže proteste Demokratskog fronta: “Mi smo u opasnosti kao nikada do sada i zato dignimo svoj glas i kažimo da nećemo na to da pristanemo. Hoće da nas po ko zna koji put optuže da se bavimo politikom. To nije politika, to je naša samoodbrana. Mi se borimo za živote svoje i za živote svoje djece, tj borimo se za našu duhovnu slobodu. I zato kažem još jedanput, ustanimo i kažimo ‘ne’ uz ovo sveto drvo koje gori”, zaključio je i čestitao pravoslavnim vjernicima rođenje Hristovo tradicionalnim pozdravom “Hristos se rodi”.
 
Božićni kulturno-umjetnički program održan je u kripti hrama Svetog Jovana Vladimira, a nastupili su folklor i dječji hor KUD “Sveti Jovan Vladimir”, te etno grupa “Sveti Jovan Vladimir”.