Društvo

Porez je povećan za 20%, a ne za 100%

by Željko Milović | 05:01:2016 | 19:43:13

Jedna od najvažnijih skupštinskih odluka u posljednje vrijeme, ona o povećanju poreza, izazvala je kontraverzne reakcije, uglavnom zbog različitih tumačenja.
 
Iz Opštine Bar ističu, povodom navoda da je povećan porez na nepokretnost za 100%, da “činjenice govore drugačije”.
 
“Povećanje poreza se odnosi na porez na građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni, o čemu su upoznati građani Bara koji su slušali radio prenos sjednice SO Bar”, kažu u Službi predsjednika Opštine.
 
“Naime, zakonom je predviđeno da porez na građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni može biti uvećan do 150%. U pripremljenim radnom materijalu, koji je bio na stručnoj javnoj raspravi, bilo je predviđeno uvećanje navedenog poreza za 100%, ali je na taj iznos uvećanja bilo primjedbi i sugestija. Uvažavajući primjedbe i sugestije građana i razumijevajući trenutno stanje, predloženo je uvećanje ovog poreza za 20% i, kao takav, prijedlog je nakon rasprave usvojen na sjednici SO Bar, što su građani Bara i čuli tokom radio prenosa same sjednice. Dakle, uvećanje poreza na građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni je 20%, a ne 100%", kažu u Opštini Bar.
 
Oni ističu da su već jednom demantovali slične navode “koje očigledno koriste samo za dnevno političke svrhe”, te da će “javnost shvatiti ko govori istinu kada odluka SO Bar bude objavljena u Službenom listu Crne Gore”.