Društvo

Uskoro će sve ulice i naselja dobiti ime

by Vjera Vučićević Knežević | 03:12:2015 | 23:46:52

Javna rasprava po Nacrtu Odluke o određivanju naziva ulica i trgova, započeta ove sedmice, predstavlja, vjeruju u Sekretarijatu za uređenje prostora, stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, važan korak u zakonskoj proceduri čijom će realizacijom sve ulice i naselja u Baru dobiti naziv.
 
„Skupština Opštine Bar je na devetoj sjednici donijela Odluku o određivanju naziva naselja na teritoriji opštine Bar. Evidentirano je da 280 ulica nemaju ime i one su tretirane tom Odlukom. Po završetku zakonske procedure i Javne rasprave, očekuje se usvajanje Odluke na desetoj sjednici SO Bar koja će biti održana krajem decembra“ - kaže Suzana Crnovršanin, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora, stambeno- komunalne poslove i zaštitu životne sredine.
 
Opština Bar se nalazi na spisku onih koje nijesu ispoštovale Odluku Vlade da do kraja oktobra svim naseljima, trgovima, ulicama daju imena, kako bi mogao da se primijeni Zakon o biračkim spiskovima. Odlukom čije se usvajanje očekuje do kraja godine, Bar će se pridružiti crnogorskim gradovima čija sva naselja i ulice imaju ime.
 
“Naziv naselja, ulica i trgova određuje i po potrebi mijenja Skupština Opštine na prijedlog Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova. Na ovaj način dati su nazivi za oko 80 ulica i trgova i za to postoje odgovarajuće odluke SO Bar. Posljednji put su nazivi ulicama dodijeljeni 2008. godine i to na području naselja Topolica I, Topolica II, Bjeliši do Željezničke stanice, Ilino, Žukotrlica, Šušanj, Ratac, Brca, Sutomore” - navodi Crnovršanin. Ona objašnjava i da su postojeće, kao i nova imena ulica i trgova, integralno obuhvaćeni Odlukom koja ovih dana prolazi Javnu raspravu.

 
„Nazivi svih naselja su određeni, a ulice i trgovi će ih dobiti u zakonskoj proceduri koja je u toku, vezano za donošenje Odluke o određivanju naziva ulica i trgova” - navodi sekretarka, uz napomenu da je za davanje naziva potrebna saglasnost mjesnih zajednica i Savjeta.
 
Prema saznanjima Sekretarijata, građani koji žive u ulicama koje nemaju naziv zbog toga ponekad imaju problema, ali se nadaju da će se donošenjem Odluke i njenom primjenom situacija promijeniti.
 
U Baru postoje ulice i naselja kojima su građani davali imena. Veći broj onih koji se godinama nezvanično koriste - u naseljima Čanj, Dobra Voda - Veliki Pijesak i Kunje, prihvaćen je od strane Savjeta, a donošenjem Odluke lokalnog parlamenta postaće i zvanični - najavljuju iz resornog Sekretarijata.