Društvo

Kviz o Baru, sedmu godinu zaredom

| 16:11:2015 | 11:23:04

Sedmi put, povodom Dana Bara, opštinski Sekretarijat za opštu upravu i društvene djelatnosti i NVO Bar Info organizuju kviz “Koliko poznajem svoj grad?“ za đake osnovnih škola, u okviru proslave Dana Bara. 

I ovogodišnje takmičenje biće održano u OŠ “Anto Đedović“, i to polufinale u četvrtak 19. novembra, a finale dan kasnije.
 
“Iz godine u godinu, evidentan je pomak u nivou znanja kod barskih učenika koji učestvuju u kvizu. Jasno je da rezultati nisu došli sami po sebi, već su plod dugogodišnjeg sazrijevanja ideje o profesionalnom kvizu koji tretira lokalne teme. Kad kažem sazrijevanje, ne mislim samo na škole, učenike i njihove nastavnike, koji se pripremaju za ovaj kviz, ne samo do septembra do novembra, neki i čitave godine, čak prave i mini testove u školama po uzoru na ovaj kviz, nego i na institucije i lokalne organe upravljanja, i na sve koji stoje iza organizacije. Kad smo počinjali, naša namjera je bila da dokažemo kako se obrazovanje ne stiče samo u školi i putem knjiga, već je osnova za kviz ovakve vrste prije svega vaspitanje u porodicama, slušanje priča o Baru i veznih za Bar, a tek nadogradnja je čitanje literature”, ističe Boris Mijović, sekretar Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti.
 
Za pobjedu na kvizu, što je postala stvar prestiža barskih osnovnih škola, boriće se ovoga puta 9 obrazovnih ustanova sa područja opštine, a, osim proglašenja tri najbolja učenika u finalu, biće dodijeljena i diploma za najbolju školu.
 
U finalu se đaci bore svako za sebe, odnosno za titulu pobjednika, diplome i nagrade, a za poredak škola gleda se, kao i do sada, uspjeh u polufinalu sva tri predstavnika.
 
Do sada je u polufinalima najviše uspjeha imala OŠ “Mrkojevići“ koja je osvojila tri prva, jedno drugo i jedno treće mjesto. Iza njih je OŠ “Srbija“ sa takođe tri prva mjesta, ali samo sa jednim drugim, a treća je u ukupnom plasmanu OŠ “Meksiko“ sa dva druga i tri treća mjesta. Slijedi “Jugoslavija”, “Anto Đedović”, “Kekec”, “B.J.Orlandić”, “Đ.K.Skenderebeg” - Ostros, “Bratstvo Jedinstvo” - Đuravci i “Jovan Tomašević” – Virpazar.

Na zahtjev škola, prikazujemo kompletnu tabelu prije sedmog polufinala:
 
ŠKOLA 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10-30.
(najbolji plasman)
1. Mrkojevići 3 1 1 3 - 1 - 1 - -
2. Srbija 3 1 - 2 2 3 - - 1 -
3. Meksiko - 2 3 - 1 1 1 2 1 -
4. Jugoslavija - 1 2 1 1 1 1 2 1 -
5. Anto Đedović - 1 - - 1 1 1 - 1 -
6. Kekec - - - 1 - - 1 - - -
7. B.J.Orlandić - - - - - - 1 2 - -
8. Ostros - - - - - - - - - 11.
9. Đuravci - - - - - - - - - 12.
10. Virpazar - - - - - - - - - 16.

U tabeli su upisana sva osvojena mjesta od 1. do 9. u dosadašnjim polufinalima. Škole koje se nisu plasirale nikad među prvih 10, rangirane su na osnovu najboljeg rezultata. 
 
U šest dosadašnjih kvizova, apsolutno najbolji takmičar je Goran Pavlović iz OŠ “Mrkojevići” koji je bio pobjednik oba puta kad se pojavio – 2010. kad je bio učenik osmog razreda, i 2011. kad je bio polumaturant. Njegov saldo iz 2011. je i dalje nedostižan – izvanrednih 73 osvojena poena u finalu. Dvostruki pobjednik, 2013. i 2014. godine, bio je takođe i odlični Bodin Orlandić, koji sa 67, osnosno 66 poena, zauzima drugo i treće mjesto u tabeli najboljih rezultata. 
 
Evo Top 5 rezultata u finalu:
 
1 Goran Pavlović Mrkojevići, 2011. 73
2 Bodin Orlandić Jugoslavija, 2014. 67
3  Bodin Orlandić Jugoslavija, 2013. 66
4 Dina Abazović Mrkojevići, 2011. 63
5 Nikola Šorović  Meksiko, 2012  63
 
I ovoga puta u kvizu učestvuju svih 10 barskih osnovnih škola. U polufinalu će se takmičiti:
 
OŠ “Blažo Jokov Orlandić”: Dušan Vukčević, Anja Pejović, Tina Vešović
OŠ “Jugoslavija”: Iva Pavlović, Miloš Šikmanović, Aleksandar Tomašević
OŠ “Anto Đedović”: Bojana Arsenijević, Sara Nikolić, Ksenija Vučević
OŠ “Meksiko”: Andrijana Janković, Mladen Popović, Danilo Golubović
OŠ “Srbija”: Indira Mujić, Vasilije Jovović, Emir Mujić
OŠ “Jovan Tomašević”: Anastasija Lekić, Jelena Đurović, Anđela Petranović
OŠ “Mrkojevići”: Kenan Šabović, Armin Perazić, Elvis Petović
OŠ “Kekec”: Miloš Medojević, Anabela Đinović, Damjan Ranitović
OŠ “Bratstvo Jedinstvo”: Janko Perkolić, Amina Hodžić, Levdita Hodžić
OŠ “Đerđ Kastrioti Skenderbeg”: Aferdita Ramušević, Ervin Aručević, Donat Perašević