Društvo

Do jutros gasili manje požare u Turčinima, nakon onog velikog

| 06:08:2015 | 09:23:25

Požar koji je gorio u selu Turčini iznad Starog Bara uspješno je potpuno ugašen tek jutros oko 8 sati.

Dojava o požaru pristigla je oko 16:00 u barsku Službu zaštite, a na nepristupačan teren su odmah izašle jedinice, ali i mještani sela Turčini. 

“Vatra je zahvatila šumu i mediteransko rastinje, a gašenje je dodatno odmagao jak vjetar. Negdje oko 19:30 postojala je opasnost da se vatrena stihija prense do samih kuća (Mujića, Mustafića i Durakovića – prim. aut.), ali je odbijena akcijom vatrogasaca i mještana”, rekao je Bar infu Velizar Čađenović, načelnik Službe zaštite, i istakao da je u gašenju učestvovao i Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine, inače mještanin, “što je odličan primjer kako se svi trebaju uključiti kad su ovakvi slučajevi u pitanju”

Sve do početka pozorišne predstave u starobarskoj tvrđavi (22:15), na nju je padao pepeo nošen vjetrom, jer su pojedina žarišta požara još tinjala.

I tokom noći su pripadnici Službe zaštite dežurali, jer se aktivirao dio požara prema potoku koji ide iza kuća u Turčinima, ali su stihiju uspjeli držati pod kontrolom.

Čađenović je istakao kako je opet u pitanju ljudski faktor, i da svi moraju paziti, jer je ovo vrijeme visokih temperatura i vjetra, što pogoduje nastanku požara.