Društvo

Poštuj život, vrati oružje

| 03:07:2015 | 13:25:19

Juče je na šetalištu kralja Nikole od 19 do 21 čas održana akcija "Poštuj život, vrati oružje", u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, CDT-a, misije OEBS-a u Crnoj Gori, UNDP-a, Evropske unije, njemačke ambasade i SEESAC-a.
 
Cilj ove akcije je da se podigne svijest građana o tome koliko je opasno držati ilegalno oružje i da se privole da ilegalno oružje vrate, bez pravnih posljedica.
 
Postoje dvije info linije, jedna linija CDT-a i broj Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Uprave policije gdje građani mogu da prijave ilegalno oružje i da se informišu o proceduri vraćanja.
 
"Vrlo je bitno da se oružje ne nosi u Upravu policije, odnosno u stanicu, već da se samo prijavi, pa će ekipe CDT-a i policije doći na lice mjesta da preuzmu oružje“, kazala je Bar Infu i Radio Baru Biljana Pejović, generalna sekretarka CDT-a.
 

Od  početka akcije vraćeno je 219 pištolja i pušaka, 123 okvira za oružje, 4.257 komada municije i 43 eksplozivne naprave, međutim, ovi podaci su od 19. marta, od kada je stupio na snagu novi Zakon o oružju koji predviđa da se ilegalno oružje može vratiti bez pravnih posljedica.
 
"Građani uglavnom zovu telefone CDT-a o proceduri legalizacije ili o samoj proceduri vraćanja oružja. Nadamo se mnogo većem odzivu, info-linija će biti otvorena do kraja godine, ali mjesec dana će trajati sama ova kampanja", kazala je Pejović.
 
Kampanja je počela 26. juna, a u svim opštinama organizuju se info-punktovi. Cilj tog info-dana u opštinama je da se sa građanima porazgovara lično o samoj akciji, odgovori na nedoumice i informišu osobe koje manje koriste sredstva javnog informisanja.
 
Građani najčešće žele da se informišu da li će vraćanje ilegalnog oružja biti bez pravnih posljedica, bez vođenja neke evidencije, kao i pitanja o porijeklu.
 
"Kada osoba pozove, nadležni samo uzimaju podatke o vrsti oružja, ne postoji nikakva evidencija policije o samom oružju i o onom ko je vratio. Pitanja su vezana za legalizaciju, za produženje oružanih listova, za proceduru da li je oružje moguće legalizovati ili ne“, objasnila je Pejović.
 

Iz CDT-a su saopštili da su iznenađeni što Barani ne pokazuju interesovanje za samu akciju.
 
"Sad smo obišli grad, prošetali smo do centra i korzom. U drugim gradovima je mnogo veće interesovanje ljudi, više prilaze, pitaju o čemu se radi, koje su procedure. Ovdje u Baru nismo naišli na lijep prijem. Nije im jasno zašto baš njima adresiramo ovu temu, Pojedini su imali anegdote o atomskim bombama i pitali su da li mogu na licu mjesta da daju pištolj, ali konkretno nije bilo nekog velikog interesovanja građana“, zaključila je Pejović.