Društvo

Prioritet domaća radna snaga

by Pobjeda | 18:04:2013 | 01:04:24

U Birou rada Bar očekuju da će odluka Ministarstva rada i socijalnog staranja, prema kojoj se prilikom sezonskog zapošljavanja prioritet daje domaćoj radnoj snazi, dovesti do dobrih rezultata.
 
Planirano je da broj radnih dozvola za strance na nivou države bude smanjen sa 24.000 na 16.000.
 
“Broj državljana Crne Gore, koji su prošle godine tražili posao tokom ljeta u Baru, bio je u znatnom porastu. Zapošljena su 1.043 lica, što je u odnosu na 945, koliko ih je bilo 2011. godine, prilična razlika. Ipak, ni stranci ne zaostaju mnogo – za njih smo prošle godine izdali čak 900 dozvola za rad” – kaže savjetnik za rad sa strancima u Birou rada Nikola Pješčić.
 
Glavni razlog za uvođenje novog programa prilikom zapošljavanja stranaca je stalno povećanje interesovanja domaće radne snage za sezonske poslove.
 
“Na Sajmu sezonskih poslova, koji je održan na Ekonomskom fakultetu, 4.000 mladih ljudi pokazalo je interesovanje da radi tokom ljeta i sebi olakša školovanje. Naravno, smanjenjem broja stranaca na sezonskim poslovima ne želimo da zatvorimo tržište rada, već da damo bolju priliku za zaradu našim državljanima, barem tokom ljeta” – ističe Pješčić.
 
Najveće je interesovanje za poslove u turizmu, ugostiteljstvu i trgovini.