Društvo

NVO Voz neprebola traži od Markovića da razgovaraju

by Željko Milović / RTCG | 21:01:2019 | 16:41:18

Predstavnici nevladine organizacije (NVO) Voz neprebola apelovali su na predsjednika Vlade, Duška Markovića, da ih primi da bi, kako su saopštili, razgovarali o dokazima koji su iznijeti povodom željezničke nesreće na Bioču.
 
Predsjednik NVO Voz neprebola – Bioče 2006 Goran Vojinović istakao je kako je Vlada Crne Gore ključna adresa za uvažavanje i rješavanje svih problema nastalih usljed tragične nesreće.
 
“Vlada nam je, na naš zahtev koji smo uputili 26. juna prethodne godine, odgovorila 25. decembra, da je naš zahtjev proslijeđen Ministarstvu saobraćaja Crne Gore. Mišljenja samo da to Ministarstvo ne može ni blizu odgovoriti našim zahtjevima i potrebama”, ocijenio je Vojinović.
 
On je kazao da je za rješavanje problema i ublažavanje posljedica potrebno djelovanje Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalnog rada i staranja, Ministarstva prosvjete, kao i Ministarstva pravosuđa.
 
Vojinović je rekao da priloženi dokazi nisu dovoljni Tužilaštvu, koje, kako je ocijenio, nema interes da obnovi sudski postupak vezan za tragediju na Bioču. “Jedan od najvećih dokaza ove sramotne odluke, da se samo jedan čovjek osudi, i to na šest godina, jeste činjenica da je Drobnjak za svakog poginulog osuđen na mjesec i po zatvorske kazne. Ukoliko bi se izrečena kazna podijelila sa brojem povrijeđenih putnika, taj čovjek bi bio osuđen samo na nekoliko dana”, kazao je Vojinović.
 
Vojinović je pozvao Vrhovnog državnog tužioca, Ivicu Stankovića i Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, da otvore slučaj tragedije na Bioču, kako bi se, kako je naveo, utvrdile zloupotrebe, korupcije i odgovorna lica.
 

Sekretar NVO Voz neprebola – Bioče 2006 Hivzo Topuzović, saopštio je da će se godišnjica tragedije obilježiti, kao i prethodnih godina, u Bijelom Polju i na Bioču. “Godišnjica će se obilježiti 22. januara u Bijelom Polju, a 23. na Bioču. Organizovan je prevoz članova udruženja, iz Podgorice za Bijelo Polje u osam sati, ispred Hrama. Polaganje cvijeća biće upriličeno u pet do 12, na spomen obilježju nastradalim u željezničkoj nnesreći, a potom i na spomen obilježju stradaloj djeci iz Bugarske”, kazao je Topuzović.
 
On je rekao da je prevoz za Bioče organizovan iz Bijelog Polja ispred autobuske stanice u osam sati i 30 minuta, a iz Podgorice u deset sati ispred Hrama.
 
“Očekujemo da se željeznički saobraćaj na Bioču obustavi u ovo vrijeme i da se ne oglašavaju sirene”, poručio je Topuzović.
 
U najvećoj željezničkoj nesreći Crne Gore poginulo je 23. januara 2016. godine 47 putnika, a povrijeđeno više od 200. Među poginulima su bili i Milosav Žugić (13 godina), Selmo Kuč (10), Ajsela Kuč (21), Dragan Nikotić (41) iz Bara, te Filip Gardašević (10) iz Sutomora.