Društvo

Porodica Jovović na ivici

by Dan | 24:01:2013 | 23:36:07

Godinu dana nakon što je javno obećao da će socijalno ugrožena šestočlana porodica Jovović iz Sutomora biti stambeno zbrinuta kroz projekat izgradnje stanova solidarnosti, gradonačelnik Bara Žarko Pavićević je jedino odobrio jednokratnu pomoć u visini 20 eura.
 
Porodica Jovović je ogročena nakon što su shvatili da se nijesu našli među, kako kažu “favoritima” za rješavanje stambenog pitanja, a izgradnja stanova je privedena kraju. Pored toga što su nesporno ekstremno ugroženi, ne pomaže im ni to, što, kako kažu, otkako imaju biračko pravo, uvijek glasaju za Mila Đukanovića i njegov DPS. Tvrde da to ne čine zato što im je Đukanović bilo šta pomogao, jer od njega nikada ništa nisu dobili.
 
U decembru prošle godine, od gradonačelnika Bara su dobili pomoć od 20 eura, zbog čega su, kako kažu “bili u šoku”. Jovovići žive u trošnom objektu, odnosno vlažnoj sobici od petnaesetak kvadrata, u sutomorskom naselju Tomovići, do koje se stiže kozjom stazom. Bez kupatila su i mokrog čvora, a kada se jedan član porodice “tušira” u sobi, uz pomoć kofe sa vodom, ostali ukućani izađu napolje. Koriste izvorsku vodu jer druge nemaju, a prošle godine su nekoliko mjeseci živjeli i bez struje. U istoj sobi djeca uče, jedu, spavaju i borave tokom dana, zajedno sa roditeljima.
 
Radomir i njegova supruga Verica su nezaposleni. Oboje su, dvanaest godina već, prijavljeni na Birou rada u Baru. Kažu da ne bježe od posla, ali im se ništa ne nudi. Radomir kaže da povremeno bude angažovan na fizičkim poslovima, ali je to nedovoljno za održavanje gole egzistencije porodice koja živi od 170 eura socijalne pomoći koju dobija od lokalnog Centra za socijalni rad. Troje Radomirovih i Veričinih mališana pohađa osnovnu školu “Kekec” u Sutomoru, dok je jedno đak barske OŠ “Jugoslavija”, i to odjeljenja za djecu sa posebnim potrebama.
 
Imaju subvencije kod izmirivanja računa za utrošenu struju, kiriju ne plaćaju, i to zahvaljujući, kako kažu, humanosti mještanke Anice Tomović, koja im je omogućila besplatno stanovanje. No, i pored toga, uslovi u kojima provod život ispod su svakog nivoa ljudskog dostojanstva.
 
“Više puta nam je opština uplaćivala sredstva u vidu jednokratne pomoći, na čemu smo svakako zahvalni. Ta sredstva nikada nisu bila velika, ali su nama uvijek značila puno. Ipak, zadnji put, gradonačelnik Žarko Pavićević je odlučio da nam pomogne sa 20 eura, što nas je sledilo. Toliko nam je u decembru i isplaćeno sa opštinske blagajne - kaže Radomir, podsjećajući da je njegovoj porodici gradonačelnik Bara, osim prilikom gostovanja u jednoj od emisija na TV CG, stambeno zbrinjavanje najavio i prije godinu i po dana i u pismu koje je uputio istraživaču kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori Aleksandru Saši Zekoviću. Do danas nema nikakve najave da će se na tom planu bilo šta realizovati.
 
Jovovići su pozvali rukovodstvo Opštine Bar da ispuni obećanje i razmotri njihov položaj u proceduri koja se tiče utvrđivanja kriterijuma za dodjelu stanova solidarnosti i stanova licima u stanju posebnih potreba i pitali ko ispunjava uslove za dobijanje krova nad glavom, ukoliko to nijesu oni.